Kwarantanna i jeden dobry pomysł

You must post here to introduce yourself before you can post in other forums.
Post Reply
lavendercherida

Kwarantanna i jeden dobry pomysł

Post by lavendercherida »

Miałem COVID. Nie taki straszny, bez duszności i szpitala, ale taki upierdliwy – gorączka, ból mięśni i totalny brak smaku. Siedziałem w zamkniętym pokoju przez dziesięć dni. Żona zostawiała jedzenie pod drzwiami. Dzieciaki pukały, ale nie mogłem ich przytulić. Dziesiąty dzień izolacji. Czujecie ten poziom nudy, kiedy zaczynacie rozmawiać z rośliną doniczkową? No właśnie.

Telefon był moim jedynym oknem na świat. Ale po ośmiu dniach scrollowania Facebooka, oglądania wszystkich seriali Netflixa i czytania trzech książek (w tym jednej o uprawie szczypiorku – nie pytajcie) – dotarłem do ściany. Dosłownie. Gapiłem się w białą ścianę przed sobą i myślałem: „Jeszcze jeden dzień, a oszaleję”.

Żona zaproponowała, żebym spróbował pograć w coś online. Nie w gry hazardowe, tylko w zwykłe – w karty, w chińczyka, cokolwiek. Ale mnie już nawet pasjans nudził. Wtedy w jednej z reklam między postami zobaczyłem coś, co przykuło moją uwagę. Nie obietnica fortuny. Nie uśmiechnięta modelka. Tylko napis: vavada bonus za rejestrację. Dla nowych graczy. Bez wpłaty. Pomyślałem – dobra, co mi tam. I tak nie mam nic lepszego do roboty.

Zarejestrowałem się w trzy minuty. Imię, mail, hasło. Potwierdziłem linkiem z maila. I faktycznie – bonus wylądował na koncie od razu. Mała kwota, ale jednak. Nie musiałem wpłacać ani złotówki z własnej kieszeni. To było kluczowe – wiedziałem, że nawet jeśli przegram, nie stracę niczego poza czasem. A czasu miałem nadmiar.

Wybrałem automat z motywem dżungli. Małpki, banany, egzotyczne kwiaty. Postawiłem niskie stawki, żeby pograć dłużej. Kręcę. Nic. Kręcę. Drobna wygrana. Kręcę. Bonus się topniał, ale wciąż coś tam wpadało. Po dwudziestu minutach byłem może 10 złotych do tyłu. Normalka. Nie robiło to na mnie wrażenia.

Aż w jednym momencie trafiłem na trzy złote posągi. Bonusowa gra. Dostałem piętnaście darmowych spinów z podwójnym mnożnikiem. Kręcę – nic. Kręcę – mała wygrana. Kręcę – następna. Przy dziesiątym spinie coś eksplodowało. Cały ekran wypełnił się bananami. Nie śmiejcie się. Te banany okazały się najcenniejszym symbolem w grze. Saldo zaczęło skakać. Raz, drugi, trzeci. Kiedy animacja ucichła, na koncie widniało dziewięć tysięcy złotych.

Przetarłem oczy. Myślałem, że gorączka mi się podniosła i zaczynam halucynować. Ale nie. Liczby były realne. Siedziałem w tym pokoju, w piżamie, z katar i kaszlem, i właśnie wygrałem więcej, niż zarabiałem przez trzy miesiące. Vavada bonus za rejestrację – który dostałem za darmo – zamienił się w prawdziwe pieniądze.

Zadzwoniłem do żony przez drzwi. „Kochanie, słuchaj” – zacząłem. „Jesteś chory, wiem” – odpowiedziała. „Nie, poważnie. Wygrałem kasę”. „Ile?” – zapytała z typowym dla siebie sceptycyzmem. „Dziewięć tysięcy”. Cisza. Potem usłyszałem, jak przykłada ucho do drzwi. „Żartujesz?” – wyszeptała. „Nie” – odpowiedziałem. „I to z bonusu. Bez wpłacania własnych pieniędzy”.

Kazała mi wysłać zrzut ekranu. Wysłałem. Przez kilka minut nic nie mówiła. Potem usłyszałem jej śmiech. Ten prawdziwy, serdeczny śmiech, którym nie słyszałem od tygodnia, odkąd zamknąłem się w tym pokoju. „Jesteś niesamowity” – powiedziała. „Głupi, ale niesamowity”.

Złożyłem wniosek o wypłatę jeszcze tego samego wieczoru. System w vavada bonus za rejestrację działał sprawnie – przeszedłem weryfikację, podałem dane, potwierdziłem. Dostałem informację, że przelew zostanie zrealizowany w ciągu 24 godzin. Poszedł w ciągu dwunastu. Obudziłem się następnego ranka, spojrzałem na telefon i zobaczyłem pieniądze na koncie.

Kwarantanna skończyła się dwa dni później. Kiedy wyszedłem z pokoju, dzieciaki rzuciły mi się na szyję. Żona stała z rękami na biodrach i uśmiechała się. „I co teraz?” – zapytała. „Teraz” – odpowiedziałem – „jedziemy nad morze. Wszyscy. Jak tylko wyzdrowieję do końca”.

I pojechaliśmy. Wynająłem domek tuż przy plaży. Jeszcze poza sezonem, więc nie było tłumów. Dzieciaki biegały po piasku, żona czytała książkę na leżaku, a ja siedziałem na werandzie, popijając kawę, i myślałem o tym, jak bardzo życie potrafi zaskakiwać. Jeszcze dwa tygodnie temu leżałem w łóżku z gorączką, czując się jak odrzutek. A teraz? Teraz patrzyłem na zachód słońca nad Bałtykiem i czułem, że to wszystko wydarzyło się naprawdę.

Z wygranej zostało jeszcze trochę. Część odłożyliśmy na wakacje (te już planowane na lato, nie na spontan). Część poszła na nowy sprzęt dla dzieci – laptop dla starszej, rower dla młodszego. A ja kupiłem sobie… spokój. Bo to chyba najcenniejsze, co dostałem. Przestałem się zamartwiać drobiazgami. Przestałem liczyć każdą złotówkę przy kasie. Wiedziałem, że jeśli udało mi się raz, to znaczy, że życie jest pełne niespodzianek.

Czy gram dalej? Zdarza mi się. Ale inaczej. Teraz traktuję to jak rozrywkę, nie jak sposób na życie. Wpłacam tyle, ile mogę stracić bez żalu. I zawsze pamiętam o tym, że największą wygraną był nie pieniądze, tylko ten moment – gdy siedziałem zamknięty w pokoju, chory i zmęczony, a nagle coś błysnęło na ekranie. I świat przestał być szary.

Do dziś, gdy słyszę słowo „kwarantanna” – uśmiecham się. Wiem, że nawet najgorsze dni mogą skończyć się dobrze. Wystarczy jeden klik. I odrobina szczęścia. I vavada bonus za rejestrację – który dostałem w najgorszym momencie, a który okazał się najlepszym lekarstwem na nudę i izolację.
Post Reply